Skip to content

Onderwijs op afstand, bij ons zit je goed!

Onderwijs op afstand, bij ons zit je goed!

Geven jullie dit schooljaar (gedeeltelijk) onderwijs op afstand? Zoek je naar manieren waarop je dat zo goed mogelijk vorm kan geven? Lees van vooral verder! Want bij Concreet zijn we al tijden bezig om afstandsleren goed vorm te geven. In dit artikel zetten we een aantal toepasbare oplossingen op een rij.

Afstandsleren met Concreet Onderwijsproducten

Aanpassingsvermogen

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen. Thuis, op het werk en binnen het onderwijs.
Na een periode waarin veel zaken volledig stil kwamen te liggen, pakken we inmiddels de draad weer zoveel mogelijk op.
In het nieuwe schooljaar gaat nog niet alles zoals we gewend waren, maar het goede nieuws is dat er wel weer veel meer mogelijk is.
Hoe geven jullie het onderwijs vorm? En belangrijker, hoe kun je de kwaliteit van je onderwijs waarborgen?

Uit nood geboren

Tijdens het hoogtepunt van de eerste golf is in alle takken van het onderwijs hard gewerkt om het onderwijs (in aangepaste vorm) door te laten gaan. Denk aan docenten die lesgeven via video en opdrachten die digitaal ingeleverd worden. Veel oplossingen zijn geboren vanuit noodzaak.

Bij Concreet werken we echter al langer aan het optimaliseren van onderwijs op afstand. Daarom staan we nu goed voorgesorteerd en kunnen we onderwijsinstellingen helpen om (helemaal) over te schakelen op afstandsleren. De kwaliteit van het onderwijs blijft gewaarborgd en er is veel aandacht voor de voortgang van elke individuele student.

Onderwijs op afstand als uitgangspunt

Concreet maakt onderwijsproducten voor opleidingen in de sector Bouw en Infra. Studenten die deze opleidingen volgen zitten zelden vijf dagen in de week in een klaslokaal met een docent. Veel vaker volgen zij een traject waarbij meerdere dagen in de praktijk gewerkt wordt, in een werkplaats of op en bouwplaats. Studenten, maar ook de praktijkbegeleiders en instructeurs gebruiken op die locaties over het algemeen geen gedrukte lesmethodes, dat is simpelweg niet praktisch. Daar houden wij rekening mee én daar bedenken we oplossingen voor!

 • Digitale Trajectmap >>
  De trajectmap is als het ware een routeplanner voor de opleiding. Voor bijna alle opleidingen is een digitale trajectmap beschikbaar. Studenten kunnen in deze trajectmap zelf hun voortgang laten zien, bijvoorbeeld door het uploaden van foto’s van hun resultaten. Als docent kun je wanneer nodig juist daar je theoriegedeelte op aan laten sluiten. Daarnaast bevat de trajectmap ontwikkelingsgerichte theorie- en praktijktoetsen én een overzichtelijk dashboard dat aangeeft hoe ver de student gevorderd is.

   

 • Bouwinfranet >>
  Alle vakkennis die een student nodig heeft voor de opleiding is digitaal beschikbaar via het Bouwinfranet. De vakkennis is opgedeeld in leereenheden en beroepstaken. Bij de uitleg wordt veel gebruik gemaakt van beeld en audio. Elke student kan de taken en opdrachten in eigen tempo (en vanaf de eigen locatie) afronden.

   

 • ConcreetInfra >>
  Het naslagwerk voor een aantal infraopleidingen zoals (allround) Vakman GWW, Straatmaker en Waterbouwer, is digitaal beschikbaar via ConcreetInfra. De theorie wordt aangeboden in de vorm van video’s, woordenlijsten en verschillende vragen. Je gebruikt de site naast de opdrachtenboekjes die de student in bezit heeft.

   

 • Veiligheidmodule >>
  In deze online module staat veiligheid centraal. Een veilige werkomgeving begint altijd bij bewustwording van die risico’s en eigen gedrag. De module bestaat uit drie onderdelen: 1) een persoonlijkheidstest (Veiligheidstest) die inzoomt op de eigenschappen en het gedrag van de student, 2) een online leeromgeving met opdrachten en achtergrond informatie en 3) een app met praktijkopdrachten die de student met een mobiel of tablet kan afronden. De voortgang van de student is te volgen via de Digitale trajectmap, zo kunnen docenten en leermeesters de student begeleiden bij het leren en reflecteren. Er is een veiligheidsmodule voor de bouw en een veiligheidsmodule voor de infra. Stuur jouw student naar
   www.deveiligheidstest.nl. Door het invullen van de gegevens en onderwijsinstelling ontvangt de student een link waar de test gedaan kan worden.

Contact

Heb je aanvullende vragen over afstandsleren? Wil je hulp bij het inzetten van een van onze verschillende leermiddelen? Of wil je weten welke keuzedelen geschikt zijn voor afstandsleren? We helpen je graag verder!

Onze afdeling Klantsupport is telefonisch en per mail bereikbaar. Ook kun je Henk, Sandra of Victoria, onze relatiemanagers benaderen, zij hebben veel ervaring met de overstap naar onderwijs op afstand.